Tips bij online aankopen

Winkelen van thuis uit is echt een luxe. Je moet de deur niet meer uit, niet meer sleuren met zware toestellen. Gewoon simpelweg aan huis geleverd.

En wat nog veel belangrijker is: het is vaak nog goedkoper en het kan dag en nacht.

Toch moet je, vooraleer je overgaat tot de aankoop, de betrouwbaarheid van de winkel controleren. Het moet maar eens gebeuren dat je opgelicht wordt en al uw zuur verdiende spaarcenten verspeelt. Spijtiggenoeg behoort dit tot de realiteit ...

Als je iets koopt bij een grote, gerenomeerde online winkel (bv bol.com) kan je er vanuit gaan dat alles wel in orde is. Het is gevaarlijker als je aankopen gaat doen bij middelgrote en kleine ondernemingen. Erger nog is het wanneer je je geld geeft aan een niet bestaand bedrijf.

Daarom raden wij ook aan om aankopen te doen bij winkels die erkend zijn door een keurmerk:

Je herkent deze logo's wel vanop talrijke site's. Je mag er echter niet vanuit gaan dat de aanwezigheid van een logo voldoende is. Op de site van het keurmerk kan je nakijken of deze winkel nog wel effectief erkend is door de vereniging.

Wat je ook zeker moet nakijken is ofdat volgende gegevens op de site aanwezig zijn:

  • bezoekadres ;
  • btw en kvk nummer ;
  • algemene voorwaarden .

Bovenstaande gegevens zijn zelfs verplicht door de Europese richtlijn 'Kopen op afstand' . Daarnaast is het verplicht om de algemene voorwaarden van het bedrijf te vermelden.

Indien de winkel waar je een aankoop hebt gedaan een van deze richtlijnen overtreed heb je zelfs het recht om uw aankoop te annuleren.

Het grootste probleem is dat er momenteel niemand is die webshops controleert op deze regels.

Gebruik dus uw gezond verstand. Wat te mooi is om waar is het meestal ook.


© 2005 - 2024 by Solid.